Diafragmagetal en Scherptediepte

diafragmagetal en scherptediepteDiafragmagetal en scherptediepte. Wanneer ik ergens sta te fotograferen is een van de eerste vragen die ik me stel: welk diafragmagetal ga ik gebruiken, hoeveel scherptediepte heb ik nodig.

Diafragma

Het diafragma is een constructie in je objectief bestaand uit een aantal lamellen die over elkaar kunnen schuiven en zo een opening maken waardoor het licht je chip kan bereiken. Het diafragma regelt de hoeveelheid licht. De sluiter regelt hoelang er licht valt op je chip.

Op je lens of objectief staan meestal een of twee getallen. Lenzen met een vaste brandpuntsafstand hebben een getal en zoomobjectieven hebben een of twee getallen aangeduid met een f bijvoorbeeld f 2.8. of f 3.5 De zogenaamde diafragmagetallen geven de grootst mogelijke opening aan. Bij zoom objectieven komen vaak twee getallen voor omdat over het hele zoombereik de lichtsterkte van je lens niet altijd even hoog is. Duurdere lenzen hebben vaak een vast diafragmagetal.

diafragmagetal en scherptediepteOpen lens, lens dicht

Bij de lens open, een laag diafragmagetal wordt mijn lens qua karakter minder scherp, zijn de kleuren minder contrastrijk en is bijvoorbeeld het oog scherp maar de neus in een portret niet meer.

Bij de lens dicht, een hoog diafragmagetal wordt mijn lens qua karakter heel ander, de kleuren zijn vol en contrastrijk. Heel veel zal scherp zijn in het portret. De opname zal hard overkomen.

Wat moet ik met het diafragmagetal en zijn waarden

Een laag diafragmagetal, een grote opening is fijn bij het scherpstellen. Je zoeker is lichter en de camera kan langer met behulp van het contrast automatisch blijven scherpstellen. Bij afnemende lichtomstandigheden kun je langer uit de hand blijven fotograferen zonder dat de sluitertijd te langzaam wordt en je bewogen foto’s krijgt.

Scherptediepte

Een bijkomend iets dat het diafragma regelt is de scherptediepte. Dit is hoeveel cm of meter er scherp is op de foto. Een laag diafragmagetal betekent weinig scherptediepte en een hoog getal veel scherptediepte. De zone waarin alles scherp is loopt parallel aan je chipvlak. Het punt waarop je hebt scherpgesteld is het uitgangspunt en dan loopt 1/3 naar de camera toe en 2/3 van de camera af.

Praktijk

Ben ik bezig te fotograferen ga ik niet iedere keer nadenken of ik mijn diafragmagetal nu een half je meer of een halfje minder dichtdraai. Ik bedenk ik wil weinig scherptediepte dan gaat mijn diafragma flink open en heb ik behoefte aan veel scherptediepte dan draai ik mijn diafragma getal redelijk ver dicht. Ben ik bezig macro opnamen te maken en wil ik maximale scherptediepte hebben gaat mijn diafragma helemaal dicht. Ik pas dan natuurlijk mijn sluitertijd na behoren aan. Of ik ga voor ideaal.

Ideaal

De ideale diafragma stand bij bijna alle lenzen ligt vanaf het diafragma helemaal open en dan 2 of 3 standen dichtdraaien. Uit de test blijkt dat dan bijna alle lenzen optimaal zijn qua lichtafval, contrast en scherpte.

Mijn voorkeur

De meeste gebruikte stand op mijn camera is diafragma voorkeuze voor de belichting, ik kies dus mijn diafragma en de camera de bijpassende sluitertijd. In standaardsituatie staat mijn diafragma 2 stops of stappen dicht. Soms is het heel simpel, klaar voor het fotograferen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *